Εδώ γράφουμε την εργασία αναφορικά με τη συνταγή.
καρπάθικα ψιλοκούλουρα
Υλικά:
- 500 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλ. γλυκάνισος
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 1 κ. γλ. μαγιά
- 1,5 κ. γλ. μαύρο σουσάμι
- 1,5 κ. γλ. γαρύφαλλο
- 1,5 κ. γλ. κανέλα
- 1,5 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 400 γρ. άσπρο σουσάμι
- 1 κ. γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη αλάτι, γλυκάνισο, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε λίγο νερό και λάδι. Τα ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό μέχρι να μαλακώσει το ζυμάρι. Το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Όσο ξεκουράζεται, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε άσπρο και μαύρο σουσάμι, μοσχοκάρυδο και γλυκάνισο. Τοποθετούμε περιμετρικά ενός δίσκου μια λωρίδα ζυμαριού και άλλες 2 στην μέση σαν σταυρό. Τοποθετούμε άλλες 8 λωρίδες κάθετα και άλλες 8 οριζόντια να γίνει σαν μηλόπιτα. Όταν το φτιάξουμε το βουτάμε μέσα στο μπολ με το σουσάμι και έπειτα στο ταψί. Το βάζουμε στον φούρνο για μία ώρα στους 180 βαθμούς και είναι έτοιμο.
Ζηνοβία Πλίτση
Κοπέλες Καρπάθου (σπανακόπιτες)
Υλικά
1 κιλό σπανάκι
1 κιλό σέσκουλα ή μερολάχανα
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι λάδι
1/2 φλυτζάνι ρύζι
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Για τη ζύμη:
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 φλυτζάνι λάδι
Λίγο αλάτι και χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζομε και πλένουμε τα χόρτα. Τα κόβουμε και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το μείγμα είναι έτοιμο.
Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά με το χλιαρό νερό. Χρησιμοποιούμε τόσο νερό μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες ανοίγουμε σε στρόγγυλο φύλο. Σε κάθε ένα φύλλο βάζουμε λίγο μίγμα και ενώνουμε τις άκρες.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Ιωάννα Παληού
- Μισό κιλό αλεύρι ολικής , 130 ml ελαιόλαδο, 12 γραμμάρια ξηρή μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 500 με 600 γραμμάρια νερό. Μισό κιλό σέσκουλα, μισό κιλό σπανάκι, 3 με 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 κρεμμύδι ξερό, 1/2 ματσάκι άνηθο, μία μικρή πιπεριά Φλωρίνης, 100 γραμμάρια ελαιόλαδο, μία γεμάτη χούφτα ρύζι καρολίνα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα υλικά στο ζυμωτήρι του μίξερ ή ζυμώνουμε στο χέρι. Ρίχνουμε νερό στο τέλος λίγο λίγο μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει την αφήνουμε να ανέβει ως ότου ετοιμάσουμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά και κόβουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να φύγουν τα υγρά του. Ταυτόχρονα κόβουμε το κρεμμύδι σε καφέ, κρεμμυδάκια και άνηθο ψιλοκομμένα ψιλοκομμένα τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στην συνέχεια σφίγγουμε το σπανάκι για να βγαλει όλη την υγρασία του. Και το βγάζουμε στεγνό πια στο μπολ με τα κρεμμύδια . Προσθέτουμε το λάδι, το ρύζι και το πιπέρι. Παίρνουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει, το ζυμώνουμε ξανά λίγο και το χωρίζουμε σε 20 κομμάτια. Ανοίγουμε στρογγυλά πιτάκια, 2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού γέμιση κλείνουμε αφαιρώντας από το εσωτερικό όλο τον αέρα. Κόβουμε με τον μύλο και την πίτσα περιττή ζύμη και φτιάχνουμε το κλείσιμο όπως φαίνεται στο βίντεο. Τοποθετούμε τις δέκα πρώτες στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αέρα για 25 λεπτά . Διατηρούνται αρκετές μέρες αν μπουν στο ψυγείο.
ΚΑΡΠΑΘΙΚΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΆΤΑ
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλες πατάτες
4 αυγά
1 μεγάλη ντομάτα
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μέτριο καρότο
1 σ.κ κάπαρη (σε σπορακια)
( προερετικά 2 σ.κ αγγουράκι τουρσί)
1 κ.γ αλάτι
1/4 πιπέρι
100 γ.ρ ελαιόλαδο
50 ml νερό
( προερετικά 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά της πατάτες και της βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ποσότητα νερού που να τις καλύπτει καλά. Της βράζουμε για 30 λεπτά ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο.Τις αφαιρούμε από το ζεστό νερό. Με ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι της ξεφλουδίζουμε και της τοποθετούμε σε ένα μπολ. Της κόβουμε στα τέσσερα. Έπειτα κόβουμε σε κομματάκια. Βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά τα βάζουμε σε κρύο νερό για να μπορούμε να τα ξεφλουδίζουμε και τα τα κόψουμε στα τέσσερα.Το κρεμμύδι το ψιλοκόβουμε,το καρότο στην χοντρή μεριά της ξύστρας τριμμένο,το αγγουράκι το ψιλοκόβουμε και αυτό. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί στο μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι,το νερό,το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά.Με τα δύο μεγάλα κουταλιά τα ανακατεύουμε απαλά.
Και τέλος έχουμε μια μία πεντανόστιμη πατατοσαλάτα.
Καλη απόλαυση!!!